
הליכים מנהליים בדיני עבודה
על פי איזה מקור חוקי ניתן להטיל סנקציה מנהלית?
החוק להגברת האכיפה על דיני עבודה, התשע"ב – 2011 (להלן: "החוק") קובע הוראות המאפשרות להטיל סנקציה מנהלית במקרה של הפרת חוקי העבודה המפורטים בתוספת השנייה לחוק.
החוק קובע כי במקרה של אכיפה מנהלית ניתן להטיל סנקציה על המעסיק, על המנכ"ל בתאגיד שהוא המעסיק ובתנאים מסוימים גם על מזמיני שירות.
הסנקציות המוטלות במקרה של הפרת החוק הן התראה מנהלית, ועיצום כספי (לרבות על מנכ"ל).
הסנקציות המוטלות בגין הפרת הוראות חוקי העבודה במסגרת זו אינו גורר אחריו הרשעה בפלילים.
כיצד מתבצעת אכיפה מנהלית
של דיני עבודה ?
אכיפה מנהלית של דיני העבודה בישראל מתבצעת על די מפקחים של מנהל אכיפת חוקי עבודה במשרד עבודה, הרווחה ושירותים חברתיים שלהם סמכויות שיטור בכל הנוגע לפיקוח על מקומות עבודה.
לפקחים הסמכות להיכנס למקום עבודה, לבקש ממעסיק מסמכים רלוונטיים, להטיל קנסות, לחקור עבירות ולהעבירם לתובעים מוסמכים אשר בסמכותם להגיש כתבי אישום לבתי הדין לעבודה.
חשוב לציין כי אין כל שוני בין חקירה רגילה הנעשית על ידי המשטרה, לבין הליכי חקירה המתבצעת באמצעות חוקרי משרד הכלכלה.
מקרים בהם לא תינתן התראה מינהלית
-
במידה שהוחלט להעמיד את המעסיק לדין פלילי בגין אותה הפרה.
-
המעסיק הפר הוראות חוק ספציפיות שצוינו בנספח ב' לנוהל, כדלקמן:
4.3 המעסיק הפא אחד מהוראות המסמוך המפורטות בנספח א' לנוהל.
4.4 המעסיק הפר אחד מההוראות המפורטות להלן - הוראות בעניין איסור העבדת נער מעבר לשעות הקבועות בסעיף 20 לחוק עבודת הנוער ואיסור העבדה במנוחה השבועית לפי סעיף 21 לחוק האמור ובלבד ששולם לנער העובד גמול שעות נוספות או גמול העבדה במנוחה השבועית כאילו חל עליו חוק שעות עבודה ומנוחה וכן אין בהעסקת הנוער העובד הפרה על חוק שעות עבודה ומנוחה אילו היה חל על הנער העובד החוק האמור; הוראות חוק עבודת נשים,
התשי"ד 1954 - בעניין פיטורי עובד או עובדת ו/או פגיעה בהיקף משרה של עובד או עובדת, בניגוד להוראות סעיף 9 ו- 9א –לחוק ולמעט במקרים בהם המעסיק לא ידע בעת הפיטורים על מצב שבגינו אסור היה לפטר ו/או לפגוע בהיקף משרה או בהכנסה ותכוף מיד שנודע לו על המצב האמור ביטל את הפיטורים או ביטל את הפגיעה בהיקף משרה או בהכנסה ופנה לבקש היתר לפגיעה או לפיטורים כאמור; הוראות בדבר תשלום שכר מינימום לפי לחוק שכר מינימום; הוראות בדבר העברת סכומים שנוכו לפי סעיף 25א לחוק הגנת השכר אם לא הועברו הסכומים כאמור תוך שלושה חודשים מהמועד שהיה על המעסיק להעבירם לפי הסעיף האמור.
התראה מנהלית | סנקציות מנהליות
התראה מנהלית מהווה למעשה אזהרה למעסיק לפיה עליו לחדול מיידית מההפרה שבוצעה על ידו כנגד העובד, אחרת הוא עלול לספוג עיצום כספי בשל הפרה נמשכת או חוזרת.
התראה מנהלית תינתן כאשר מדובר מעסיק לגביו קיים חשד כי הפר הוראה שבחוקי העבודה המפורטת בתוספת השנייה לחוק להגברת האכיפה, או אז רשאי ממונה העיצומים להטיל עליו התראה מינהלית.
המעסיק יכול לעיין בחומרים שקיבל והוא רשאי לפנות לממונה עיצומים בכתב בתוך 30 יום, בבקשה לבטל התראה זו, אם הוא סבור שהמעשה לא התבצע או שאינו עונה להגדרה של הפרת חוקי העבודה.
מעסיק שקיבל התראה מינהלית אך לא תיקן את ההפרה כנדרש, יוטל עליו, ככלל, עיצום כספי.
בהתאם לנוהל שהותקן על ידי שר העבודה, הרווחה והשירותים בעניין מתן התראה מנהלית על פי סעיף 15(א) לחוק, תינתן התראה מנהלית במקרים הבאים:
-
הופרה הוראה חדשה, הוראה שטרם חלפו 12 חודשים מיום כניסתה לתוקף, שלא ניתנה בגין הפרה קודמת שלה התראה מינהלית.
-
הופרה הוראה שנדרשת לגביה תקופת הסתגלות של ציבור המעסיקים עקב שינוי במדיניות האכיפה של העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים.
-
הופרה הוראה שהיועץ המשפטי של המשרד חיווה לגביה את דעתו בכתב כי קיימת אפשרות של מחלוקת כנה בציבור בדבר הפרשנות המשפטית ליישומה.
-
ההפרה שהופרה היא הפרה של הוראה, בין אם היא בוצעה לגבי עובד אחד או לגבי יותר מעובד אחד, ושמתקיימים לגביה שני התנאים הבאים במצטבר:
-
4.1.לגבי הפרה של אותה הוראה - לא בוצעה הפרה זהה בתקופה של שבע שנים שקדמו לביצועה.
-
4.2.לגבי הפרה של הוראה מאותו אשכול הוראות המצוינות בתוספת השנייה לחוק - אם במהלך 24 חודשים שקדמו לביצוע ההפרה נתגלו פחות מחמש הפרות של הוראות המפורטות בנספח א' לנוהל בעניין מתן התראה מינהלית אצל אותו מעסיק, או פחות מארבע הפרות של הוראות אחרות.